miercuri, 7 aprilie 2010

PANA CAND?

بسم الله الرحمن الرحيم

Manuind telecomanda, in incercarea de a gasi un program interesant, din cand in cand dau si peste celebrul Kanal D Romania, fratele mai mic al Kanal D Turcia.O televiziune tabloid, unde bunul simt, moralitatea, educatia,cultura, adevaratele valori ce ar trebui promovate, sunt sacrificate pe altarul reginei audienta.Totusi, nimic surprinzator.
Inca de la lansarea postului in Romania, Kanal D a avut in grila de programe si filme seriale produse in Turcia.Nu sunt un amator de telenovele, dar acestea fiind ceva inedit in Romania, cand am dat de ele, am zabovit cateva momente asupra lor.
Ceea ce mi-a atras atentia in mod deosebit, este incercarea "laicilor" turci de a elimina orice urma de islam din societatea turca.Practic, o incercare de a rupe poporul turc de istoria, cultura si civilizatia sa.
Astfel, valori morale sunt date la o parte, in locul lor se promoveaza consumul de alcool,relatiile sexuale in afara casatoriei, pana si salutul islamic, atat de popular pana si in Turcia, este interzis in filmele turcesti.Pentru a sublinia ca hijabul este ceva desuet, in serialele turcesti doar cate o bunicuta poarta un fel de batic care ii acopera doar simbolic, parul.
Dar ce sa ma mai mire intr-o tara in care tinerele nu pot face scoala daca poarta hijab, barbatii sunt prigoniti daca poarta barba, iar a merge la rugaciunea de vineri este o adevarata aventura?
Incep sa realizez ca Turcia este una dintre tarile in care musulmanii sunt cei mai discriminati.
Pana cand?

2 comentarii:

  1. Foarte ciudat și trist! de ce ?
    nu am înțeles afirmația „iar a merge la rugaciunea de vineri este o adevarata aventura” , e chiar adevărat?...

    RăspundețiȘtergere
  2. Assalam aleikum!

    A merge la rugaciunea de vineri "este o aventura", pentru ca participarea este descurajata, ba chiar interzisa.

    RăspundețiȘtergere