sâmbătă, 10 aprilie 2010

DE CE SE CONVERTESC FEMEILE LA ISLAM?

بسم الله الرحمن الرحيم


Pentru ca in ultima vreme in Europa se vorbeste, si chiar s-au luat masuri concrete, de limitare a unor drepturi ale femeii musulmane, in numele apararii demnitatii femeii, iata marturia uneia din multele femei occidenale convertite la islam.
Materialul este preluat de pe www.sunnh.ro

De ce se convertesc femeile la Islam?
de Hanifah Ashawe

-traducere-

"Intr-o perioada de timp cand Islamul se confrunta cu mediatizare ostila si cand majoritatea se preocupa de statutul barbatului in Islam, poate fi chiar surprinzator pentru tine sa afli ca Islamul este religia care se respandeste cel mai repede si in mod ironic, majoritatea convertitilor sunt femei.

Statul femeii in societate nu este un subiect nou, iar in ceea ce priveste Islamul, femeile musulmane sunt cel mai des prezentate drept mame obosite, legate de aragaz, “victime” indoctrinate etc etc. Altii explica ca hijabul (valul femeii musulmane) este un obstacol, de care femeile musulmane sunt rusinate, iar femeile musulmane convertite sunt considerate fie indoctrinate, sau slabe in intelect.

Resping aceasta acuzatie si le adresez celor care gandesc astfel, urmatorea intrebare: de ce exista atat de multe femei , care au fost crescute in asa numitele societati “civilizate” din Europa si America, si care sunt dispuse sa renunte la “libertatea” si “independenta” lor pentru a intra intr-o religie care se presupune a le asupri si a le discrimina pe femei?

Drept o femeie crestina, care s-a convertit la Islam, pot doar sa va prezint experienta mea personala si motivele pe care le-am avut atunci cand am renuntat la “libertatea” pe care femeile sustin ca o au in societatile lor, pentru singura Religie care intr-adevar elibereaza femeia dandu-i un statut si o pozitie care este unica.

Inainte de a intra in Islam, am avut puternice tendinte feministe. Acuzam Islamul ca fiind o religie sexista, care discrimineaza, asupreste si ii ofera barbatului mult mai multe privilegii. Toatea acestea veneau de la o persoana care nu cunostea Islamul, care era oarba datorita ignorantei si care accepta orice definite gresita despre Islam.

Totusi, in ciuda criticilor mele pentru Islam, nici eu nu eram multumita de statul meu de femeie in societatea mea. Am inteles ca societatea definea termeni precum “libertate”, iar aceste definitii erau acceptate de femei fara a intreba sau a le provoca. Era o contradictie clara intre ceea ce spunea teoria si cum se intamplau lucrurile in practica.

Cu cat m-am gandit mai mult, cu atat am cazut mai mult intr-o stare de goliciune. Incet, am inceput sa ating un stadiu in care nemultumirea mea legata de statutul meu de femeie in societate, era de fapt o reflectie a nemultumirii mele mult mai mari asupra societatii in sine. Totul parea ca merge inapoi si nu inainte. Parea ca lispseste ceva vital din viata mea si nimic nu putea sa umple acel gol. Faptul ca eram crestina nu imi aducea nimic, si incepusem sa ma intreb despre validitatea aducerii aminte de Dumnezeu doar intr-o singura zi pe saptamana –duminica-. La fel ca multi alti crestini, am fost dezamagita de ipocrizia Bisercii si incepeam sa nu mai fiu fericita cu conceptul de Trinitate si divinizarea lui Isus (aleihi salam)

In cele din urma am inceput sa citesc despre Islam. La inceput am fost interesata doar de subiectele care priveau femeia. Am fost surprinsa. Ceea ce am citit m-a invatat multe despre mine ca si femeie, si despre adevarata asuprire a femeii in viata: in orice alt sistem si stil de viata in afara Islamului. Femeilor musulmane le-au fost date drepturi in orice aspect, iar rolul lor in societate este foarte bine clarificat, la fel ca si cel al barbatilor.

Asa cum scrie in Coran:
“Oricine face fapte bune, barbat sau femeie-credincios fiind-aceia vor intra in Rai si nu vor fi nedreptatiti nici cat un punct.” (Surat An-Nisa 4:124)

Dupa ce mi-am indreptat conceptiile gresite despre statul femeiilor in Islam, am inceput sa caut mai mult. Vroiam sa gasesc acel lucru care sa imi umple golul din viata mea. Mi-am indreptat atentia catre credinta si practica din Islam.

Credinta fundamentala a Islamului se numeste Tawhid, care are un mesaj simplu: LA ILAHA ILLALLAH. Recunoaste ca nu exista alta divinitate decat Allah, doar El este adorat, fara intermediari. De aici ar trebui sa porneasca orice persoana care ar dori sa citeasca despre Islam.

In acest timp incepusem sa cunosc femei musulmane practicante si m-am simtit foarte bine primita langa ele! Se putea vedea un sentiment de liniste si modestie la ele, si vroiam sa impartasesc si eu acelasi sentiment. Le consideram pe aceste surori nu doar prietene, dar si sfatuitori, vedeam un sprijin in ele. Ceea ce le unea inimile era dorinta de a-l adora pe Allah.

In Traducerea sensurilor din Coran scrie:
“Si care a unit inimile lor. De ai fi cheltuit tu tot ceea ce se afla pe pamant, tot nu ai fi unit inimile lor, insa Allah i-a unit, caci EL este Puternic [si] Intelept [‘Aziz, Hakim]” (8:63).

Alhamdulillah, am acceptat Islamul fara nici o obligatie din partea nimanui.

Am inceput prin cititul meu, prin cercetare, si prin lecturi sa imi cunosc Domnul meu. Am inceput sa cunosc numele (Asma’) si atribulete (Sifat) Sale de Perfectiune. Am gasit in asta un mare ajutor in a-mi intelege Religia ca un intreg. A sti, de exemplu, ca printre Numele Lui Allah este si Cel Inelept (al-Hakim) si Cel Drept (al-‘Adl), si in consecinta El porunceste doar ceea ce este intelept si drept. Acum, alhamdulillah, inteleg mult mai mult de ce adevaratii invatati musulmani sublineaza necesitatea de a invata despre Allah, Numele Lui si Atributele Lui, inainte de a incerca sa Ii intrebi legile Lui Allah. In aceasta situatie m-as fi aflat si eu, daca as fi ales Islamul doar pentru statul pe care i-l acorda femeii. Atunci credinta mea nu ar fi avut o baza solida si mai devreme sau mai tarziu m-as fi confruntat cu unele legi ale Lui Allah pe care nu le-as fi gasit logice sau rationale sau nu as fi gasit o intelepciune in ele. Daca nu as fi studiat credinta fundamentala, si anume Tawhid, si cum se descrie Allah in Cartea Sa –Coranul-, poate ca inca m-as fi aflat in intuneric.

Allah spune in Traducerea Sensurilor ale Coranului:
“Prin ea Allah ii calauzeste pe caile pacii si mantuirii pe aceia care cauta multumirea Lui. Si El ii scoate din intunericuri la lumina (din intunericul necredintei la lumina credintei), prin gratia Sa, si ii calauzeste pe un drum drept (religia islamica).” (Surat AL-Maida 5:63)

Motivul pentu care femeile se convertesc la Islam este legat de onoarea pe care Islamul o da femeilor. Motivul pentru care eu si multe alte persoane ca si mine au fost atrase de Islam, este pentru ca Islamul raspunde la cea mai importanta intrebare pe care eu mi-am adresat-o vreodata: “De ce ma aflu eu pe pamant?”

"Alhamdulilalh, am ales Islamul."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu