sâmbătă, 5 iunie 2010

FORTELE ISRAELIENE AU CAPTURAT VASUL RACHEL CORRIE

بسم الله الرحمن الرحيم





Forţele israeliene au urcat la bordul navei irlandeze Rachel Corrie, a anunţat armata israeliană. "(Soldaţi - n.red.) s-au urcat la bord, iar echipajul şi pasagerii nu au opus rezistenţă", a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene, precizând că nu au fost folosite elicoptere.
Vasul a ajuns sâmbătă după-amiază sub escortă la intrarea în portul israelian Ashdod. Decizia de a captura nava a intervenit după ce echipajul a respins patru apeluri ale marinei israeliene de a-şi schimba direcţia şi de a nu încerca să forţeze blocada impusă de Israel asupra Fâşiei Haza.
Cargoul Rachel Corrie, închiriat de o organizaţie irlandeză, conducea o flotilă umanitară, la bordul căreia se află nouă cunoscuţi activişti pacifişti. La bordul vasului se află şi Mairead Corrigan Maguire, laureat al premiului Nobel pentru pace, şi Denis Halliday, un fost diplomat irlandez care a servit ca asistent al secretarului general al ONU.
Activiştii de la bord afirmaseră că nu vor opune rezistenţă, dar că nici nu se vor supune blocadei. "Chiar dacă israelienii ne reperează nu ne vom întoarce din drum, nu vom opune rezistenţă aşa că nu suntem îngrijoraţi. Nu ne e teamă", a declarat laureata premiului Nobel.

Israelul se află într-o gravă criză de imagine după incidentul de duminica trecută, în care 9 activişti propalestinieni turci au fost ucişi de comandouri ale armatei statului evreu, în timp ce nava pe care se aflau a fost interceptată în apele internaţionale. Israelienii susţin că au fost atacaţi de cei de pe navă şi că au fost nevoiţi să se apere, în timp ce activiştii susţin că militarii israelieni au fost foarte agresivi şi că au ucis deliberat. În ciuda incidentului, Israelul a atras atenţia că nu a ridicat blocada şi că va acţiona în consecinţă. Între timp, guvernul Turciei a redus la minimum relaţiile cu statul evreu.
Premierul Recep Tayyip Erdogan a atras atenţia israelienilor că prin ceea ce au făcut încalcă una din cele 10 porunci ale lui Moise: să nu ucizi.

Sursa:realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu