بسم الله الرحمن الرحيم
Assalam aleikum!
Deşi au plătit câte 1500 de euro, pelerinii au dormit în cort şi au cerşit pâine
Mai mulţi musulmani care s-au întors recent de la pelerinajul la Mecca şi Medina îl acuză pe Muftiul Iusuf Muurat că i-a înfometat şi i-a ţinut în condiţii mizere, deşi au plătit câte 1500 de euro de persoană. “Am stat opt zile ca animalele, într-un cort cu noroi pe jos, fără saltele şi am mâncat pâine uscată şi din când în când orez, pe care le-am cerşit de la alte grupuri de pelerini. Înainte de plecare, muftiul ne-a promis că vom fi cazaţi în hoteluri de trei stele şi vom primi trei mese pe zi, în sistem de bufet suedez. Cine plăteşte acum pentru această bătaie de joc?”, se întreabă retoric Mubin Kurtseit, unul dintre participanţii recent întorşi din pelerinaj. Când pelerinii i-au cerut explicaţii, muftiul a dat vina pe preşedintele Fundaţiei Taiba (coorganizator al pelerinajului), Dr. Abu Al-Ula Al-Ghaithi, care ar fi primit banii şi trebuia să se ocupe de cazare şi masă. În replică, Abu Al-Ula Al-Ghaithi ne-a declarat că el nu a primit banii la care face referire muftiul.
Muftiul şi-a racolat clienţii cu promisiuni
Mubin şi Chianie Kurtseit, doi musulmani din Medgidia, au decis să meargă în acest an în pelerinaj la Mecca. Datorită vârstei înaintate (peste 70 de ani), cei doi soţi au vrut să “scurteze” drumul şi să facă deplasarea cu avionul. Cu ceva timp înainte de data plecării, ei au văzut pe geamul geamiei din Medgidia un anunţ al unei firme de turism care organiza pelerinaj cu avionul, la preţul de 1780 euro.
“Muftiul ne-a sfătuit să nu mergem cu acea firmă, pe motiv că organizatorii nu ar fi serioşi şi că nu oferă condiţii bune. Ne-a convins să mergem în grupul format de Muftiat. Am acceptat, (chiar dacă deplasarea urma să se facă cu autocarul), mai ales pentru că însoţitorul grupului era chiar consilierul muftiului, Ablachim Onder, care fusese coleg de şcoală cu fiul meu. Am considerat că pot să am încredere în Muftiu, dar m-am înşelat amarnic! Pelerinajul a fost un chin şi o bătaie de joc”.
“Am cerşit mâncare pe la jeep-urile arabilor bogaţi”
27 de români musulmani au plătit câte 1500 euro şi au plecat în pelerinaj, convinşi, aşa cum le spusese muftiul, că vor fi cazaţi la hoteluri de trei stele şi vor primi mâncare la discreţie. Ajunşi la Medina, românii au fost cazaţi într-un hotel insalubru (eu i-am spus „Hotel Urziceni, atât era de murdar şi prăpădit”, ne-a spus interlocutorul nostru), unde au fost serviţi cu pâine uscată şi orez.
Atunci când grupul a ajuns la Mecca, consilierul Onder l-a întâlnit pe reprezentantul Taiba, Dr. Abu Al-Ula Al-Ghaithi, care s-a dezis de orice obligaţie faţă de ei. L-a întrebat pe Onder dacă în grupul lor se află persoane care să fi plecat la pelerinaj din partea fundaţiei şi când a aflat că nu, le-a spus că fiecare grup este pe cont propriu.
Pelerinii au aflat la Mecca faptul că muftiul nu plătise niciun ban pentru cazarea sau masa lor. În consecinţă, românii au fost primiţi de milă într-un cort instalat direct pe pământ, în care au locuit opt zile. În tot acest timp, au mâncat pâine goală şi orez, pe care le-au cerşit altor grupuri de pelerini, în special de la “fraţii” bulgari şi reprezentanţii Taiba.
“Am avut la noi 2000 de euro, dar nu aveam de unde să ne cumpărăm mâncare, căci tabăra de corturi era amplasată într-un loc izolat, pe câmp. 15 zile nu am ştiut ce înseamnă o mâncare caldă sau trei mese pe zi. Am fost puşi în situaţia de a cerşi mâncare pe la jeep-urile arabilor bogaţi, care treceau pe acolo. A fost ruşinos şi umilitor”, ne-a povestit Mubin Kurtseit.
Tot el ne-a relatat că în ziua de Bairam au plătit câte 110 dolari pentru sacrificiul ritualic şi doar aşa au primit o bucată de carne pe care a împărţit-o întreg grupul.
Muurat le-a cerut pelerinilor să nu spună nimănui prin ce umilinţe au trecut
La întoarcere, grupul a fost aşteptat la Istanbul de Muftiul Muurat, care a dat vina pe partenerul de la Taiba pentru toate cele întâmplate. Oamenii i-au cerut socoteală pentru banii pe care i-au plătit şi muftiul le-a făcut calculul pe loc: din cei 38.000 euro strânşi de la participanţi, a plătit 8000 pentru transport, iar restul i-a dat doctorului Abu Al-Ula Al-Ghaithi de la Taiba. Pentru a fi mai convingător, Muurat le-a promis participanţilor la pelerinaj că luni, 7 decembrie, va organiza o întâlnire cu doctorul şi pelerinii, unde se vor lămuri lucrurile. Întâlnirea nu a mai avut loc, iar muftiul nici nu le-a mai răspuns la telefon.
“Muftiul ne-a ameninţat că dacă povestim cuiva despre greutăţile şi umilinţele de la pelerinaj, nu ne dă binecuvântarea şi nu vom avea parte de beneficiile spirituale acestui drum”, ne-a declarat Kurtseit.
Doctorul nu ştie nimic de bani
Am discutat şi noi cu Abu Al-Ula Al-Ghaithi, care a negat că a primit de la muftiu cei 30.000 de euro şi ne-a rugat să revenim după câteva ore cu un telefon, pentru a lămuri această situaţie. În trei zile, cât a trecut de la discuţia respectivă, Abu Al-Ula Al-Ghaithi nu ne-a răspuns la telefon.
Trebuie să mai precizăm că soţii Kurtseit nu au primit chitanţă pentru banii pe care i-au dat muftiului, ceea ce ne trimite cu gândul la o eventuală evaziune fiscală.
Contactat telefonic, Iusuf Muurat a refuzat să discute despre acest subiect şi ne-a ameninţat cu un proces: “Scrieţi ce vreţi, oricum vă dau în judecată!”
Muftiul a fost refuzat de autorităţile din Arabia Saudită
Preşedintele filialei Constanţa a Fundaţiei Taiba, Nerdin Bari, ne-a confirmat faptul că doctorul Abu Al-Ula Al-Ghaithi a mers în urmă cu câteva luni în Arabia Saudită împreună cu Iusuf Muurat, pentru a-l ajuta să obţină o acreditare pentru organizarea pelerinajului, din partea autorităţilor. Saudiţii au refuzat să acrediteze Muftiatul Cultului Musulman din România, ca organizator de pelerinaj. Probabil că din acest motiv, muftiul a fost nevoit să se folosească de Taiba, pentru “intrarea” la pelerinaj.
Pelerinii Taiba au plecat cu avionul şi au beneficiat de cele mai bune condiţii de cazare şi masă, în timp ce grupul plecat prin intermediul Muftiatului a stat la mila “fraţilor” musulmani.
În aceste condiţii rămâne nelămurit un lucru: Cine a băgat în buzunar banii cu care ar fi trebuit plătite serviciile pentru pelerinii români? Până la elucidarea aranjamentelor dintre cei doi (muftiul şi doctorul), Iusuf Muurat este responsabil în faţa celor de la care a primit banii.
Fundaţia Taiba este “bună” doar atunci când serveşte intereselor lui Muurat
Scandalul pelerinajul din anul acesta redeschide subiectul relaţiilor dintre Muftiul Iusuf Muurat şi Fundaţia Taiba.
În acest context, trebuie să ne amintim că în urmă cu doi ani muftiul declara că Taiba nu are dreptul să organizeze pelerinajul la locurile sfinte, cum nu are voie să desfăşoare niciun fel de activităţi fără acordul său: „Singura instituţie care reprezintă, din punct de vedere religios, comunitatea musulmană din România este Muftiatul. De asemenea, dacă nu au vizul nostrum, ei (cei de la Taiba) nu vor putea să desfăşoare nicio acţiune, nici măcar împărţirea de reviste sau alte materiale în geamii sau în alte spaţii ale Muftiatului”.
Tensiunile dintre cele două părţi au atins cote maxime în timpul disputelor legate de caricatura Profetului. Atunci, reprezentanţii Taiba au organizat o campanie de informare în care au împărţit broşuri despre viaţa Profetului Mahomed. Muftiul i-a acuzat că sunt radicali şi a trimis poliţia la geamiile unde se împărţeau aceste materiale.
În această situaţie, ne întrebăm de ce Muftiul nu este consecvent. Dacă el consideră că Taiba este o organizaţie radicală, de ce organizează pelerinaj împreună? Sau atunci când îi servesc interesele, cei de la Taiba sunt buni?!
Sursa:Dezvaluiri.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu