joi, 9 septembrie 2010

EID MUBARAK!

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalam aleikum!

Cu speranta ca am iesit din sfantul Post al Ramadanului mai puri, mai buni si cu ceva mai multa credinta, urez tuturor musulmanilor zile de sarbatoare binecuvantata.

EID MUBARAK!

BAYRAM MUBARAK !

luni, 6 septembrie 2010

MUSULMANII ROMANI - INTRE TRADITIONALA DEZBINARE SI NEPASAREA COMUNITATII

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalam aleikum!

Zilele trec, si incet, incet, ne apropiem de sfarsitul lunii Ramadan.Fie ca Allah azawajel sa ne primeasca Postul si sa ne dea puterea sa incheiem cu bine si aceste ultime zile de Post.
La sfarsitul lunii de post Ramadan, urmeaza Eid-ul (Bayramul), sarbatoare pe care in mod normal musulmanii o petrec impreuna cu familia si prietenii, Eid-ul reprezentand o sarbatoare binecuvantata si asteptata dupa luna de post.
Numai ca lucrurile nu stau asa si pentru musulmanii romani, cel putin pentru ce ce traiesc in Romania.Din experienta proprie si din reactiile pe care le-am vazut in trecut si la multi alti musulmani romani, ei se misca undeva intre traditionala dezbinare romaneasca, indiferenta familiei ( in cel mai fericit caz), si nepasarea comunitatii musulmane.In acest context, este foarte greu ca si noi, musulmanii romani, sa simtim cu adevarat gustul acestei binecuvantate sarbatori.
Anul trecut am propus, ca in acest an, sa se organizeze pentru musulmanii romani o mica sarbatoare, sau ca ei sa fie invitati de fratii lor de alta nationalitate la sarbatorile pe care le organizeaza in familiile lor.La momentul respectiv ideea a fost apreciata, dar din nefericire, nici in acest an se pare ca nu se va face nimic.
Astfel, musulmanul roman, va avea parte si in acest an, de o sarbatoare inexistenta, bucurandu-se doar de ostilitatea, ironia sau indiferenta societatii/familiei si nepasarea comunitatii.